Kako enostavno do notranje radosti?

Obstajata dve radosti. Ena radost je spokojna in svetla, katera nam daje jasno srečo. Obstaja tudi burna sreča, ki je evforična, nemirna, polna zadovoljstva in evforije. Torej ta dva različna stanja sreče, proizvedeta v telesu različna hormona.

Hormon dopamin

Radost, ki je spokojna in svetla proizvede v telesu hormon serotonin. Druga radost, ki je evforična, nemirna in polna zadovoljstva proizvaja v telesu hormon dopamin.

Hormon serotonin

Hormon serotonin – prvenstveno ni hormon – pač pa nevrotransmiter v možganih. To je substanca katera prenaša impulze med možgani in živčnimi celicami. V hormon se pretvori šele takrat, ko vstopi v kri.

Kje se nahaja serotonin?

Serotonin se nahaja v mnogih notranjih organih: želodcu, mišicah, kardiovaskularnem sistemu, itd.) toda največji del hormona serotonina se nahaja v možganih, od koder vpliva na delo celic in prenaša informacije iz enega v drugi del možganov.

serotonin

Funkcija serotonina v telesu

Serotonin regulira delo celic in je odgovoren za razpoloženje človeka, spomin, socialno obnašanje, seksualne želje, delovno sposobnost, koncentracijo, itd.

Če je v možganih premalo serotonina se to kaže v simptomih

 • Slabo razpoloženje
 • Povečana anksioznost
 • Utrujenost
 • Raztresenost
 • Nezaintersiranost
 • Nezainteresiranost za nasprotni spol
 • Depresija – vključujoč najtežjih oblik

Pomanjkanje serotonina je tudi vzrok tega, da si iz svoje glave ne moremo nikakor izbiti vsiljivih, neželjenih, zastrašujočih misli.

Psihologom mora biti jasno, da se vsi psihološki problemi ne rešujejo z razgovori, včasih se mora pri klientu popraviti notranja kemija…

Če se v človeku dvigne nivo serotonina, bo depresija izginila, prenehal se bo obremenjevati z neprijetnimi izkustvi. In namesto problemov hitro pride dobro razpoloženje, radost življenja, priliv moči, aktivnosti, zanimanje za stvari, ki ga veselijo. Na ta način lahko rečemo, da je serotonin – antidepresiv – ki odstrani depresijo in naredi človeka srečnega in radostnega.

 

Kako povečati nivo serotonina v telesu?

 1. Svetloba

Najenostavnejši in najdostopnejši način je biti čim več na soncu. Kadar ni sonca in v zimskem času, ko so zaradi tega tudi depresije bolj izrazite, je izredno učinkovit način za odstranjevanje in zmanjševanje depresij uporaba polarizirane svetlobe.

Polarizirana šibka svetloba je svetloba, ki ima vse značilnosti sončne svetlobe brez škodljivih UV žarkov. Z nekajminutnim dnevnim osvetljevanjem polarizirane svetlobe na tretje oko (6.čakra, na sredino čela) in na vrh glave-teme (7.čakra) lahko zmanjšamo ali celo preprečimo depresijo.  

Aktiviranje tretjega očesa

Lučko polarizirane svetlobe za domačo uporabo lahko naročite tukaj

http://biofoton.si/izdelek/aparat-polarizirane-svetlobe/

več o lučki lahko preberete tukaj: 

https://krearti.org/aparat-polarizirane-svetlobe/

Zakaj je to mogoče? Skupina znanstvenikov je ugotovila, da so energijski centri ali čakre neke vrste vrata skozi katera vstopa energija v naše telo. Torej neposredna, naravna polarizirana svetloba vstopi najhitreje v možgane, kjer spodbudi, da se proizvaja hormon serotonin. Ki je v bistvu nevrotransmiter, prenašalec živčnih impulzov dobrega razpoloženja.

 1. Drža telesa

Pazite na svoj položaj telesa. Zvita hrbtenica in nepokončna drža je lahko vzrok za zmanjšanje nivoja serotonina. Avtomatsko se pojavi občutek sramu in posledično tudi krivice. In pravilna drža izzove povečanje serotonina, samozaupanja in dobrega razpoloženja.

 1. Hrana

Tretji način za povečanje serotonina je, da jeste hrano, ki spodbuja proizvodnjo serotonina. Vitamini B kompleksa in magnezij Mg spodbujajo proizvodnjo serotonina. Zelo priporočljivo je jesti hrano, ki vsebujejo B vitamine in magnezij.

Olje sibirskega rakitovca je rastlina, ki raste na pogojih od -40 do +40 stopinj Celzija. Fitokemijske analize olja rakitovca so pokazale, da vsebuje olje 5HT-hormon serotonin, celo skupino vitaminov B, Magnezij, poleg ostalih vitaminov in mineralov. Ni čudno, da ga imenujejo multidimenzionalna medicina.

 

 

 

 

 

Olje sibirskega rakitovca iz Altajskega gorovja lahko naročite tukaj: 

http://biofoton.si/izdelek/biogo-olje-rakitovec/

Olje je pakirano po biofotoni, ki ohrani vse vitamine in živost olja.

Biokemijske analize rastline rakitovec so pokazale, da vsebuje 5HT, hormon serotonin.

Da bi dvignili nivo serotonina jejte še banane, suhe slive, pomaranče.

 1. Fizična aktivnost

Vsaj 20 minut na dan se ukvarjajte z nekim športom. Ples, plavanje, tek..Če tega ne zmorete, vsaj vsak dan pešačite.

Fizična aktivnost je potrebna za dober spanec. Za proizvodnjo serotonina je nujno potrebno, da ste naspani. Svež zrak in sonce pomagajo dvigniti nivo serotonina.

 1. Delajte kar vas veseli

Več se pogovarjajte s prijatelji in za vas prijetnimi ljudmi. Ukvarjajte se s poslom, ki ga ljubite, ali s hobijem, poslušajte svojo najljubšo glasbo. Omogočite sebi več prijetnih trenutkov.

Pomembno!! Vzročno – posledična vez! Količina serotonina v telesu in dobro razpoloženje je »dvosmerna«, če se poveča nivo serotonina, se ustvarja dobro razpoloženje. Če se pojavi dobro razpoloženje – se začne proizvodnja serotonina.

 

Autor: N.I. KOZLOV     Nikolaj Kozlov (rojen 16.8.1957) doktor psihologije, profesor, osnovalec centra »Sinton«, rektor Univerze za uporabno psihologijo

%d bloggers like this: