Beseda pogum je zelo zanimva. Angleška različica (courage) izvira iz latinskega korena COR, kar pomeni “srce”. Živeti pogumno pomeni živeti s srcem. In šibki ljuje – samo oni – živijo  z glavo. Strah jih je, varnost iščejo v razumu. Ker jih je strah, zapirajo vsa okna in vrata – s teologijo, koncepti, besedami, teorijami – in za temi vrati in okni se potem skrivajo. 

Pot srca je pot poguma

Pomeni, da človek živi v negotovosti, ljubezni in zaupanju. Pomika se v naznano. Preteklost pušča za seboj in se prepušča prihodnosti. Pogum pomeni gibanje po nevarnih poteh. Življenje je nevarno in samo strahopetci se lahko izognejo nevarnosti – no, sicer so že mrtvi. Človek, ki je živ, se bo vedno premikal proti neznanemu. Nevarnost obstaja, vendar je pripravljen tvegati.

Srce je vedno pripravljeno tvegati

Srce je kockar, glava spominja na poslovneža. Glava računa – pretkana je. Srce ni preračunljivo. Živeti s srcem pomeni odkrivati pomen. Pesnik je popolnoma predan življenju s srcem. V srcu začne poslušati zvoke neznanega. Glava ne more poslušati – je zelo daleč stran od neznanega. Glava je polna znanega.

Kaj je vaš um?

Je vse kar poznate. Je preteklost, mrtvo, tisto, kar je minilo. Um ni nič drugega kot nakopičena preteklost, spomin. Srce je prihodnost, srce vedno upa. Glava razmišlja o preteklosti, srce sanjari o prihodnosti.

Prihodnost šele prihaja

Prihodnosti še ni tu. Prihodnost pomeni priložnost – bo prišla in že prihaja. Vsak trenutek prihodnost postaja sedanjost, sedanjost pa postaja preteklost. Preteklost ne ponuja priložnosti in je že “izrabljena”. Vi ste se že oddaljili od nje, izčrpana, mrtva stvar, kot grob. Prihodnost je seme – prihaja, vedno znova, in vedno se srečuje s sedanjostjo. Nenehno se gibljete. Sedanjost ni nič drugega kot gibanje v prihodnost. Je korak, ki ste ga že naredili – je premikanje v prihodnost.

Vsak človek hoče biti iskren

Iskrenost prinaša veliko radosti in ogromno sreče – zakaj bi bili neiskreni? Zberite pogum, zazrite se vase in se vprašajte kaj vas je strah? Kaj vam lahko naredi svet?Ljudje se vam lahko smejejo, kar jim koristi – smeh je vedno zdravilo in pomaga. Ljudje mislijo, da ste nori…Samo zato, ker mislijo, da ste nori, pač ne znorite, kajne?

In če ste pristni v zvezi s svojo radostjo, solzami in plesom, se bodo prej ali slej pojavili ljudje, ki vas bodo razumeli. Mogoče se bodo pridružili vaši karavani.

Odgovoren sem svojemu srcu in nikomur drugemu na tem svetu.

Tudi vi ste odgovorni zgolj sebi. Temu dejstvu se ne upirajte, saj bi s se s tem pokončali, se uničili. In kakšna je korist? Tudi če vam ljudje izkažejo spoštovanje in mislijo, da ste zelo preudarni, ugledni in častitljivi, to ne bo nahranilo vaše duše. Ne bo vam omogočilo poglobljenih spoznanj o življenju in njegovi osupljivi lepoti.

Koliko ljudi je živelo na planetu? Njihovih imen ne poznate. Vseeno vam je ali so živeli ali ne. Bili so svetniki, bili sogrešniki in bilo je ogromno spoštovanja vrednih ljudi, pa tudi veliko čudakov, norcev – vendar so vsi izginili – za njimi ni ostala nobena sled.

Razvijajte samo lastnoti, ki jih boste lahko vzeli s seboj, ko vam bo smrt uničila telo in um, kajti te lastnosti bodo vaše edine spremljevalke. To so edine prave vrednote in ljudje, ki jih dosežejo – samo oni živijo, vsi drugi se samo pretvarjajo, da živijo.

Ne poslušajte svetih spisov – prisluhnite svojemu srcu

To je edini sveti spis, ki vam ga priporočam: prisluhnite zelo pozorno, zelo zavestno, pa se ne boste nikoli zmotili. Če boste prisluhnili svojemu srcu ne boste nikoli razdvojeni. Če boste prisluhnili svojemu srcu se boste začeli gibati v pravo smer, ne da bi enkrat samkrat pomislili, kaj je prav in kaj narobe.

Človeštvo bo v prihodnosti namenjalo pozornost umetnosti poslušanja srca – zavestno, pozorno, skrbno. Da včasih se boste znašli sredi nevarnosti, ampak zapomnite si, te nevarnosti so potrebne, da bi dozoreli. Včasih boste zatavali – tudi takšna tavanja so del rasti. Velikokrat boste padli – vedno vstanite, kajti človek krepi moč – pada in vedno znova vstaja. Tako postane celovit.

Vendar ne upoštevajte vsiljenih pravil. Nobeno vsiljeno pravilo ne more biti pravšnje- kajti pravila izumljajo ljudje, ki vam hočejo vladati!

Da včasih se na svetu znajdejo veliki razsvetljeni ljudje, kot so bili Buda, Jezus, Krišna,.. Svetu ne dajo pravil, temveč svojo ljubezen.

Jezusovo početje je narekovalo srce. Početje kristjanov pa ni posledica šepetanja njihovih src. So posnemovalci – in v trenutku ko začnete posnemati, užalite svojo človečnost, užalite svojega Boga.

Nikoli ne posnemajte. Vedno bodite izvirni, življenje je v resnici ples. In namenjeno vam je, da ste izvirni.

 

 

Iz knjige Osho Pogum

%d bloggers like this: